כתבה זו עוסקת במחסני קירור שהינם חלק מ "השרשרת הקרה" הכוללת תנועות ואחסון של מוצרים להם נדרש בקרת טמפרטורה של המוצרים ותנאי האחסון.
המוצרים העיקריים כיום שלהם נדרש בקרת טמפרטורה הם : מוצרי מזון - בשר, דגים, מוצרי חלב, פירות וירקות טריים, פירות מיובשים, גלידות , יינות ומשאות אחרים, פרחים, מוצרי בנק הדם/זרע, מוצרי ביו-טכנולוגיה, תרופות ומוצרי פארמה - לפי פרסומים בעיתונות המקצועית, עד שנת 2014 לכ 70% ממוצרי ה-פארמה המשווקים בעולם , יידרש מערך אחסון ותנועות מבוקר טמפרטורה.
יותר ויותר יש דרישה למערכות רישום, ניטור ובקרת טמפרטורה לאורך כל השרשת הקרה - משלב ייצור המוצר, קליטתו, המשלוח, האחסון והפצה, עד להגעת ההזמנה ללקוח. נדרש מערך בקרה רציף 24 שעות ביממה של מחסנים ומתקני הקירור, כולל התרעות חריגות לצוותים טכניים של מוקד ההפצה. נדרשת אפשרות שליטה ממוחשבת למערכות הניטור ללא הגבלת מיקום/זמן כולל ולידציות וכיולים תקופתיים למתקני אחסון וניטור.
דרישה נוספת למגוון רחב של מוצרים המאוחסנים בקירור הינה אחסון והפצה בשיטתה FEFO - First Expiry First Out , לצורך קח יש לנהל, למקם ללקט ולהפיץ לפי סדר קדימה של תאריכי תפוגה ו אורך חיי המדף של המוצר.
מחסני קירור בישראל המספקים שרותי לוגיסטיקה ואחסנה , עוברים לאחרונה שינויים והתאמות בהתאם לדרישות המחמירות של סקטורים שונים בתחום האחסון מבוקר הטמפרטורה.
אנחנו מבחינים ב 3 אזורי טמפרטורה עיקריים במחסני קירור :
קירור עמוק ( מתחת ל 0 ) שם בדך כלל מאוחסנים מוצרים לתקופות ארוכות.
קירור בצינון ( עד 8 + מעלות )
קירור מבוקר טמפרטורה ( עד 18 + מעלות )
בהתאם ל שלושת אזורי הטמפרטורה שלעיל נקבע גם סוג מערכות האחסון והציוד השינוע הנדרש. הבעיה המרכזית קיימת בתנאי אחסון של צינון ( עד 8 + מעלות ) שזו סביבה בה ניתן למצוא לחות גבוהה ותנאים קורוזיביים. במחסנים בתנאים אלו רצוי להשתמש במתכות מסוג נירוסטה או ציפויים פלסטיים מיוחדים העמידים נגד קורוזיה. במחסנים גדולים וגבוהים - מומלץ להתקין מערכות אחסון בגימור גילוון חם המקנה למוצר הגנה גבוהה מפני הקורוזיה.
יש לבדוק את מידת הישרדותם של המוצרים בתנאי הלחות בבתי הקירור ולהשתמש באמצעי ניטור לבקרת הלחות.
קיימת טעות נפוצה לייחס למחסנים בהקפאה עמוקה סכנות של תנאים קורוזיביים. במחסנים אלו, המים קופאים ולכן הלחות נמוכה, ניתן להקים מחסנים אלו ולהשתמש במערכות בגימור סטנדרטי של צבע אפוקסי או גימור Pre-Galvanized שנעשה נפוץ יותר לאחרונה.
רווחיות מחסני הקירור מושפעת מכמות הסחורה המאוחסת ביחס לנפח המחסן. בעבר היו נוהגים לאחסן בכלובי אחסון ע"מ למקסם את נצילות המחסן. כלובים אלו לא אפשרו לנטל את המוצרים בשיטת ה LIFO או דרישת ה FIFO .
בשנים האחרונות, לאור החשיבות הגדולה בתנאי האחסון והליקוט בקירור, אנחנו יותר מוצאים מחסני קירור המפעילים שיטות אחסון וליקוט מתקדמות תוך שימת דגש על אופטימיזציה באחסון לצד ניטול וליקוט מתקדם כגון :
מערכות אחסון ניידות ( קומפקטוס ) - המאפשרות אופטימיזציה גבוהה מאד של כמות האחסון לצד גישה ישירה בניטול המוצרים.
מערכות אחסון דרייב אין - כאשר הסחורה המאוחסנת הינה בסדרות גדולות ולתקופות ממושכות.
מערכות אחסון פוש בק - כאשר הסחורה המאוחסנת הינה בסדרות קטנות ועדיין ניתן לנהל את המחסן בשיטת ה LIFO .
מערכות רדיו-שאטל/פלט ראנר ? כאשר יש לאחסן כמויות גדולות תוך טיפול נפרד לכל סידרת מוצרים.
שמירה על בריאות העובדים - לעיתים אנחנו מוצאים מחסני קירור שבהם ניתן טיפול מיטבי למוצרים ע"מ לשמור על בריאות הצרכנים אבל שם לא נוקטים בהגנות הנדרשות על בריאות העובדים בתוך חדרי הקירור. ע"מ לשמור על בריאות העובדים הנמצאים זמן רב בתנאי טמפרטורה ולחות מסוכנים, יש לצייד את העובדים בלבוש מתאים, יש לצייד את כלי השינוע בתאי בקרת טמפרטורה מתאימים ( במלגזות לדוגמה ) וכן יש לשקול מעבר למחסנים אוטומטיים המאפשרים לעבור מאסטרטגיית ליקוט של Man to Goods לאסטרטגיה של Goods to Operators . ע"י כך נמנע שהייה ארוכה של העובדים בתוך חדרי הקירור.